- σχάση πυρηνική
- Το φαινόμενο της διάσπασης του ατομικού πυρήνα βαρέων στοιχείων (δηλαδή υψηλού ατομικού αριθμού) σε δύο μέρη (σπανιότερα περισσότερα) των οποίων οι μάζες είναι της αυτής τάξης μεγέθους· κατά το φαινόμενο εκπέμπονται συνήθως ηλεκτρόνια, ακτίνες γ και σπανιότερα μικρά φορτισμένα πυρηνικά θραύσματα. Το 1932, ο Τσάντουικ* ανακάλυψε το νετρόνιο και δύο χρόνια αργότερα ο Φέρμι* είχε την ιδέα να βομβαρδίσει με το σωματίδιο αυτό βαρέα στοιχεία, ιδιαίτερα το ουράνιο, με την πρόθεση να πετύχει ακόμα βαρύτερους πυρήνες. Ο Χαν* και ο Μάιτνερ* προσπάθησαν να διαχωρίσουν με χημικά μέσα τους πυρήνες των στοιχείων που σχηματίστηκαν με τον τρόπο αυτό και κατόρθωσαν να διακρίνουν είκοσι περίπου από αυτά. Ακολούθως, ο Χαν και ο Στράσμαν απόδειξαν ότι ένας από τους ραδιενεργούς πυρήνες, που λαμβάνεται από το βομβαρδισμό του ουράνιου, είναι ένας πυρήνας βαρίου: η ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι ο πυρήνας του ουράνιου διασπάστηκε σε δύο μέρη με συγκρίσιμες μάζες.
Τον Ιανουάριο του 1939, το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε πυρηνική σχάση: ο Μάιτνερ και ο Φριτς απόδειξαν την τεράστια ποσότητα ενέργειας που εκλύεται κατά τη σχάση.
Η σχάση αυτή ερμηνεύεται εύκολα αν θεωρήσουμε τον ατομικό πυρήνα σύμφωνα με το πρότυπο της «σταγόνας» που διατύπωσε ο Νιλς Μπορ*. Κατά το πρότυπο αυτό κάθε πυρήνας συμπεριφέρεται σαν μια σταγόνα ρευστού, η οποία μπορεί να διαχωριστεί όταν υφίσταται δυνάμεις ανώτερες των ενδομοριακών δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Μπορούμε συνεπώς να περιγράψουμε τη σχάση κατά τον ακόλουθο τρόπο:
Όταν ένας πυρήνας συλλάβει με βομβαρδισμό ένα νετρόνιο, παραμορφώνεται και παίρνει επίμηκες σχήμα· διαδοχικές ταλαντώσεις τον οδηγούν σε κατάσταση αστάθειας. Οι δυνάμεις της ηλεκτροστατικής άπωσης μεταξύ των πρωτονίων του πυρήνα τείνουν να δημιουργήσουν στην κεντρική ζώνη μια σχισμή, η οποία σιγά-σιγά εκτείνεται ώσπου ο πυρήνας να διαχωριστεί σε δύο τεμάχια (*σχήμα). Η ενέργεια, που κρατούσε ενωμένα τα σωματίδια στον πυρήνα και προέκυπτε από την ισορροπία (μεταξύ των ελκτικών πυρηνικών δυνάμεων (που είναι πάρα πολύ ισχυρές σε μικρή απόσταση) και των ηλεκτροστατικών απωστικών δυνάμεων μεταξύ των πρωτονίων, ελαττώνεται με την αύξηση της ακτίνας του πυρήνα ώσπου να φτάσει τιμές (στην ακραία περιοχή του περιοδικού συστήματος) για τις οποίες οι πυρήνες δεν είναι πλέον σταθεροί και μπορούν να διασπαστούν αυτόματα.
Η μάζα ενός πυρήνα στην ακραία περιοχή του περιοδικού συστήματος, σύμφωνα με την εξίσωση του Αϊνστάιν, θα είναι συνεπώς μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο πυρήνων και των νετρονίων που σχηματίζονται από τη σχάση: αυτή η διαφορά μάζας μετατρέπεται σε μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας.
Γενικά, τα τεμάχια που σχηματίζονται είναι ραδιενεργά, γιατί περιέχουν ένα περίσσευμα ηλεκτρόνιων· ύστερα από διάφορες διαδικασίες μετάπτωσης μετασχηματίζονται σε ευσταθή προϊόντα. Κατά τη σχάση έχουμε επίσης εκπομπή νετρονίων, τα οποία, σε ορισμένες συνθήκες, μπορούν να οδηγήσουν σε νέες σχάσεις, δηλαδή σ’ ένα αυτοσυντηρούμενο φαινόμενο. Το φαινόμενο αυτό είναι η βάση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων και της βόμβας Α. Τα νετρόνια όμως, που παράγονται από τη σχάση, είναι συνήθως ταχύτατα, ενώ οι βαρείς πυρήνες (π.χ. ουράνιο 235, πλουτώνιο 239) και ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα αργά νετρόνια ως προς το ενδεχόμενο παραγωγής νέων σχάσεων: αυτό υποχρεώνει να χρησιμοποιούνται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες κατάλληλες ουσίες, που έχουν την ιδιότητα να επιβραδύνουν τα ταχέα νετρόνια, δηλαδή να τους αφαιρούν ενέργεια.
Dictionary of Greek. 2013.